Event has been expired
  • Susanne Gjørup Sækmose

    Overlæge, cand. scient., ph.d.

    Senior Hospital Physician
    Dept. of clinical immunology
    august 2012 – nu
    Næstved Hospital

    Ph.D. student
    Institute of Molecular Medicine
    2008 – 2015

    Dept. of Clinical Immunology, AUH
    august 2011 – juli 2012
    Aarhus University Hospital

    Dept. of Clinical Immunology, OUH
    januar 2004 – juli 2011
    Odense University Hospital

    Taler til følgende sessioner
    • 15:30 - 16:00 Er parodontitispatienter egnede som bloddonorer?
      Generelt er sikkerheden i forbindelse med blodtransfusion meget høj og risikoen for at få en infektion via blodet således yderst lav. Dette skyldes blandt andet, at alt blod screenes for hiv og leverbetændelse type B og C. Derudover skal alle bloddonorer ved hvert besøg i blodbanken udfylde og underskrive et spørgeskema, hvor de besvarer en række spørgsmål om deres helbred. Et spørgsmål omhandler tandlægebesøg, og donor skal svare bekræftende på at føle sig fuldstændig rask. Parodontitis opfattes ikke i den generelle befolkning som en sygdomstilstand, derfor svarer de fleste donorer formentlig ja til at føle sig fuldstændig raske uanset tandstatus.

      Der udføres ikke systematisk screening af alt doneret blod for bakterier. Derfor opfanges risikoen for, at en donor har bakterier i blodet primært via spørgeskemaet og det obligatoriske donorinterview. Til gengæld formodes det, at infektion udløst som følge af transfusion med bakterielt kontaminerede blodprodukter er underrapporteret. Det er mere velkendt, at patienter i forbindelse med hospitalsindlæggelse har risiko for infektioner som følge af eksempelvis operative indgreb og respiratorbehandling.

      Gældende lovgivning giver mulighed for at fungere som bloddonor indtil man fylder 70 år. Samtidig er det kendt, at hyppigheden af parodontitis stiger med alderen. Således har omtrent hver anden voksen over 50 år en vis grad af parodontitis. Et pilotstudium fra 2015 viste, at man med en følsom dyrkningsmetode kunne påvise bakterier i mere end halvdelen af blodkomponenter fra donorer over 50 år. Donorerne var ikke undersøgt for parodontitis, men resultatet har givet grund til overvejelser om, hvorvidt parodontitis hos donorer øger risikoen for at overføre bakteriel smitte.

       
Cookies policy