• Nikolas Kühn Hove

    Beredskabschef, Fødevarestyrelsen

    Nikolas Kühn Hove været leder af fødevareberedskabet siden 2015 med ansvar for tilbagekald af sundhedsfarlige fødevare og den danske del af det europæiske varslingssystem for farligt foder og fødevare (RASFF). Som mødeleder i den centrale udbrudsgruppe, bestående af SSI, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, har han være ansvarlig for opklaring af nationale fødevare- og vandbårne sygdomsudbrud gennem de seneste 5 år. Har en baggrund som officer fra Beredskabsstyrelsen og civiløkonom fra CBS. Nikolas Hove har herunder været ansat i det private erhvervsliv i ca. 8 år, men har dog arbejdet med krisestyring og beredskab i både international og national sammenhæng i hovedparten af sin karriere. Han bor i Hillerød med kone og børn, og sin Welsh springer spaniel.   

    Speaker til følgende sessioner
    • 09:50 - 10:30 Fødevareberedskabets opgaver i forbindelse med fødevarebårne udbrud
      Fødevarestyrelsen er ansvarlig for at kontrollere, at de fødevare som forbrugerne kan købe i butikkerne, indtage på spisesteder eller købe som take away, er sikre. Det gør styrelsen gennem tusindevis af kontroller med producenter, besætninger og fødevarevirksomheder. Der er en meget høj fødevaresikkerhed i Danmark – heldigvis så gør landmænd, ledere og medarbejdere på slagterier og fødevarevirksomheder, dyrelæger og laboratorier dagligt en stor indsats for at sikre kvalitet og sikkerhed. Men det går galt, og når det går galt, så er det ofte Fødevareberedskabsenheden, der spiller en central rolle.

      Danmark har sat ”the gold standard” for hvordan sundhedsmyndigheder, forskningsinstitutioner og fødevaremyndigheder arbejder sammen. Men hvad ligger bag, hvordan fungere det og hvordan bruger fødevaremyndighederne den seneste viden til at håndtere sager, hvor forbrugerne bliver syge af den mad de spiser. Med udgangspunkt i nogle af de seneste fødevarebårne sygdomsudbrud og store sager, bliver billedet af det arbejder, der gennemføres bag avisforsiderne, beskrevet og løftet lidt frem i lyset.

      Hvordan samarbejder SSI, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, når der er større fødevarebårne sygdomsudbrud? Hvordan sikre Fødevarestyrelsen at de dyrelæger, der kører ud til den enkelte virksomhed er klædt bedst muligt på? Hvordan er samarbejdet på tværs af landegrænser, både inde for EU og når det går længere ud i verden. Hvorfor er det Fødevarestyrelsen, der fortæller når der er mad på hylderne eller hjemme i køleskabet, som af en eller anden grund ikke er sikre? Det er nogle af de spørgemål som oplægget om Fødevareberedskabet vil prøve at belyse.
Cookies policy