• Marianne Møller Hansen

    embedsdyrlæge, Fødevarestyrelsen

    Jeg er uddannet dyrlæge siden 1994 og ansat i offentlig kontrol siden 1997 og da denne kontrol blev statslig, i Fødevarestyrelsen siden 2000. Med udgangspunkt fra det Syd- og sønderjyske har jeg været tilknyttet det veterinære kontrolområde, nu kaldt VeterinærSyd siden 2001 med forskellige kontrolfunktioner. Derudover har jeg ind imellem arbejdet i kontrollen på kvægslagteri og i to perioder været udlånt til Center for Dyresundhed i Fødevarestyrelsens centrale administration i Glostrup. I det Syd- og Sønderjyske er udførsel til EU og 3.land og dertilhørende transport af levende produktionsdyr, hovedsagelig svin, kvæg, kyllinger og heste et stort arbejdsområde for alle dyrlæger i VeterinærSyd. Derudover har mit hovedsagelige arbejdsområde i mange år været Det veterinære beredskab og dermed bekæmpelse af smitsomme husdyrsygdomme. Dette arbejde omfatter både forebyggelse, håndtering af de løbende mistanker og de forskellige udbrud af husdyrsygdomme i Danmark i de sidste 20 år. Blandt udbrud kan nævnes Newcastle Disease og Aviær Influenza i fjerkræ og fugle, Bluetongue, IBR og BVD i kvæg, Covid i mink og nu også IHN i aquakultur.

    Speaker til følgende sessioner
    • 14:50 - 15:30 Anmeldepligtige sygdomme med særligt fokus på veterinærenhedernes og kødkontrollens roller
      Alle, der holder dyr eller har dyr i deres varetægt, skal straks tilkalde en dyrlæge, hvis et dyr kan mistænkes for at være angrebet af en anmeldepligtig sygdom.
      Alvorlige sygdomme skal anmeldes af dyrlæger og ansatte ved diagnostiske laboratorier til Fødevarestyrelsen straks ved mistanke, mens de mindre alvorlige sygdomme først skal anmeldes ved påvisning. Fødevarestyrelsens lokale Veterinærenheder i Syd, Nord og Øst er den første kontakt ved mistanke om anmeldepligtige sygdomme.
      Veterinærenhedernes rolle er at håndtere mistanker og i værste fald indebærer det iværksættelse af kriseberedskabet ved udbrud og bekæmpelse af sygdommen og standse smittespredningen.
      Sker mistanken på et slagteri spiller Kødkontrollen en vigtig rolle for veterinærenheden. Derudover er kødkontrollen vigtig i forbindelse med overvågning af husdyrsygdomme samt indgår i fødevareberedskabet.
Cookies policy