• Troels Kristensen

    Seniorforsker, Agroøkologi, ForskningsCenter Foulum, Århus Universitet

    Troels Kristensen er Seniorforsker ved Institut for Agroøkologi – ForskningsCenter Foulum – Århus Universitet.

    Troels har i en årrække arbejdet med udvikling og dokumentation af kvægproduktionen, med fokus på betydningen af foderforsyningen på bedriftens økonomi og miljøpåvirkning, samt besætningens produktivitet. I de seneste år har det primære forskningsarbejde været indenfor udvikling af metoder til kvantificering af klimapåvirkningen fra fødevareproduktionen og landbrugets muligheder for at begrænse udledningen af klimagasser.
     

    • 09:50 - 10:30 Hvordan skal vi møde fremtiden - udfordringer, dilemmaer og løsninger. Fire korte panelindlæg
      De fire paneldeltagere kommer med hver deres bud på, hvad de ser som udfordringer, dilemmaer og løsninger.

      Karsten Willumsen:
      De danske landmænd laver mad til mennesker over hele verden: "From the farmers of Denmark to the plates of the world". Og det gør vi med et højt niveau af både dyrevelfærd, fødevaresikkerhed, miljøhensyn og klimaeffektivitet. Men det er et stort ansvar, som vi hele tiden skal forvalte med omhu og arbejde på at gøre endnu bedre. Tilliden til danske råvare skal være i top. Vi vil være en vigtig medspiller til at skabe sundhed og store madoplevelser – på et bæredygtigt grundlag.
      I Danmark har vi et unikt udgangspunkt med uvildig forskning og udvikling. Men det er helt essentielt, at vi i fælleskab evner at omsætte det til virkelighed. Det er svært i en virkelighed, der er fuld af nuancer og gråtoner, men som ofte præsenteres meget sort/hvid i offentligheden.
      Det stiller krav til fremtidens landmænd - og deres rådgivere! Vi skal have en værdiskabende rådgivning - en rådgivning, der kan udfordre, ”plejer” og implementerer ny viden med nye vaner.

      Marc Reseke:
      Danmark har verdens bedste dyrevelfærd… I hvert fald hvis vi taler med de garvede landmænd og dyrlæger. Men hvis vi taler med de unge, generation bæredygtighed, så stiller flere spørgsmålstegn til dyrevelfærden. Har dyrene det godt nok? Og skal vi overhovedet have produktionsdyr? Vi kan vel bare spise kikærter? 

      Forbrugeren og borgeren stiller i højere grad spørgsmålstegn ved hvad dyrevelfærd er og det vurderes mere ud fra hvad vi føler, end hvad I som dyrlæger måske fagligt kan vurdere. Så hvordan skal DDD så møde fremtiden? Og hvordan kan I bedst hjælpe de danske landmænd videre? Det til Tænketanken Frej tænke med på til Årsmødet den 27. september.

      Dennis Hansen:
      "Kød i kassevis spar i massevis"

      Den danske kødkulturen har de seneste årtier været udgangspunktet for måltiderne i de danske hjem. Men de seneste år har vi set en stille, men vedvarende, forandring i danskernes forbrugsvaner af animalske produkter. Forbrugerne stiller flere og højere krav til producenterne, så hvad er bevæggrundene for, at befolkningen tager flere og flere kødfrie dage og nogle endda vælger de animalske produkter helt fra?

      Hør fra første hånd, hvordan det er at tage springet fra "almindelig" altspisende dansker til at vælge animalske produkter helt fra, hvad man kan spise i stedet, hvordan sikre man sig de rigtige vitaminer og mineraler og hvordan bliver man modtaget i en traditionsbundet kødkultur som den danske?

      Troels Kristensen:
      Præsentation af syv forskellige fremtidsscenarier for en mælkeproduktionsbedrift, som alle potentielt kunne have deres plads i den danske mælkeproduktionen i år 2040. Hvert scenarie skal ses som et bud på en bedriftstype, som er knyttet til forskelle i landmandens mål og værdier, markedet for mælkeprodukter og forskelle i rammebetingelserne for mælkeproduktion i 2040. Hvert scenarie har således sine egne målsætninger, som afspejles i den beskrevne omsætning.
      11:00 - 11:40 Paneldebat
      Med Peter Sandøe som moderator
Cookies policy