• Casper Lindegaard

    Professor Equine Orthopaedics, Dyrlæge, PhD, Dipl. ECVS, Universitetshospitalet for Store Husdyr, KU SUND

    Casper Lindegaard er uddannet dyrlæge fra KVL i 2002 og efter 1,5 år i blandet praksis på Als, returnerede Casper til et job som klinikdyrlæge på Stordyshospitalet på KVL. Efter et par år startede han som PhD studerende og forsvarede i 2009 sin PhD afhandling vedr. ledinflammation, intra-artikulær behanling med morfin samt smertevurdering hos heste. Fra 2008-2011 gennemførte Casper et ECVS residency i stordyrskirurgi ved Stordyrshospitalet ved KU-LIFE og Casper blev i 2012 ECVS diplomate i stordyrskirurgi. Fra 2012-2018 var Casper chefdyrlæge i kirurgi ved Evidensia Hestehospitalet i Helsingborg, Sverige og han var i dele af denne periode del af Evidensias ledelse i både Sverige og Europa. I 2018 vendte Casper tilbage til KU-SUND, og er siden 2019 Professor MSO i hestens ortopædkirurgi. Caspers hoverinteresser både klinisk og forskningsmæssigt er ortopædkirurgi, smerter og smertebehandling, øvre luftveje og billeddiagnostik og han  har publiceret og forelæst utallige gange både nationalt og internationalt indenfor disse emner.

    • 20:00 - 22:00 Røntgenpanel/Diagnostisk panel
      Røntgenpanelet vil være en åben diskussion af både billeddiagnostisk materiale fra hestepraksis som paneldeltagerne og moderatoren har bidraget med på forhånd. Vi vil diskutere billederne ud fra en case baseret tilgang og diskutere betydning og eventuelt behandling af de pågældende fund.

      Det diagnostiske panel vil fremlægge et antal kasuistikker med baggrund i halthedsdiagnostik, handel og diagnostik af nedsat præstation. Panelet vil i største udstrækning frem for alt bestå af kasuistikker med dagligdags relevans for den hestepraktiserende dyrlæge og som oftest kan diagnosticeres med røntgen og/eller ultralydsundersøgelse. CT, MRI og/eller scintigrafi vil blive inddraget hvor det kan være med til at understrege en pointe. Vi vil forsøge at anvende cases hvor billeddiagnostikken ofte giver anledning til diskussion, hvor der kan være nye måder at anskue billeddiagnostikken på eller hvor de specifikke fund giver anledning til diskussion af tolkning i forbindelse med handel eller vurdering af videre behandling og prognose. Alle kasuistikker vil blive fremlagt med historik og billeder med løbende elektronisk afstemning og diskussion blandt og med tilhørerne.

      Præsentation af panelet:
      Moderator: Casper Lindegaard, Professor (mso), Dyrlæge, PhD, Dipl. ECVS, Institut for Klinisk Veterinærvidenskab / Universitetshospitalet for Store Husdyr, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

      Panelet består ud over moderatoren af:

      Ditte Cecilie Vemming, Dyrlæge, Master of Science, Cert AVP-Dentistry, Jägersro Hästeklinik, Malmö, Sverige
      Ditte er uddannet i Danmark, men har videreuddannet sig intensivt indenfor halthedsdiagnostik og tandproblemer inklusiv gennemførelsen af et Certificate ved University of Liverpool. Ditte har gennemført et internship i Sydafrika (University of Pretoria), og har de seneste år arbejdet i Sverige (Evidensia Stömsholm og Umeå, Mälaren Hästklinik samt Jägersro Hästklinik). Ditte har speciel erfaring med CT af hesten hoved og tænder, og arbejder nu næsten udelukkende med halthedsdiagnostik og tandlidelser.

      Henrik Sten Andersen, Dyrlæge, Hørsholm Hestepraksis, Hørsholm, Danmark
      Henrik har hele sin karriere arbejdet med diagnostik af halthed, nedsat præstation og billeddiagnostik. Henrik har gennemgået intensiv videreuddannelse indenfor kirurgi, halthedsdiagnostik og billeddiagnostik. Med Henrik i spidsen var Hørsholm Hestepraksis de første til at introducere MRI i DK og Henrik har derfor stor ekspertise og erfaring indenfor både almindelig billeddiagnostik og MRI og i særdeleshed i at bedømme sammenhængen mellem almindelige billeddiagnostiske fund og hvad der eventuelt kan findes på MRI.

      Jon Vedding Nielsen, Dyrlæge, Fagdyrlæge i sygdomme vedr. heste, Ansager Hestehospital, Ansager, Danmark
      Jon er uddannet i Danmark og har efterfølgende udført et kirurgisk-ortopædisk internship hos Dr. Svend Erik Kold, Willesly Equine Clinic i England. Jon har siden sit speciale som beskrev ultralydsguidet teknik til injektion af facetled, arbejdet intensivt med billeddiagnostik, halthedsdiagnostik og ortopædisk kirurgi. Jon har ansvaret for MRI på Ansager Hestehospital, han er forsikringsdyrlæge for Agria og har været medlem af Dansk Varmblods Røntgenudvalg og har derfor indgående erfaring med billeddiagnostik i forbindelse med både halthedsudredning, handel og avl.

    • 11:20 - 12:00 Smertens fysiologi og betydning for hesten
      Denne forelæsning vil beskrive smertens fysiologi på en let og forståelig måde som gør at man får en forståelse for hvad smerte er og hvilken betydning den har for individet. Dette vil blandt andet danne baggrund for at forstå hvorfor heste reagerer på uhensigtsmæssige måder når de er smertepåvirkede.
      13:20 - 14:00 Smertevurdering inclusive Equine Pain Scale og Pain face
      Denne interaktive forelæsning vil beskrive værktøjer til at vurdere smerte hos heste. Dette vil inkludere beskrivelse af forskellige typer af smerteadfærd og hvordan dette implementers ved anvendelse af smertescoring.
Cookies policy