• Norges og Islands ambassader

    Norge og Islands ambassader har i anledning af Ungdommens Folkemøde valgt at slå sig sammen. Island og Norge er begge omgivet af Nordatlanten og blandt verdens ledende havnationer, og derfor har vi valgt HAVET som tema for vores stadeplads. På vores stadeplads kan I høre om, hvordan Norge og Island bruger havets ressourcer til bl.a. mad, energi og medicin, og I kan opleve, hvordan havet er udfordret af forurening, overfiskeri og klimaforandringer. Det er vigtigt for os at se havet i et samlet perspektiv, hvor god miljøbeskyttelse og bærekraftig ressourcebrug går hånd i hånd. Et sundt og rent hav kan nemlig bidrage til at dække mange af vores behov i de kommende år. I vil bl.a. kunne se en udstilling om plasthvalen fra Sotra i Norge, hvis mavesæk var proppet med så mange plastikposer, at den ikke kunne overleve. Mindst én pose stammede fra Danmark. I vil også kunne se hvordan, med øget fokus på udnyttelse af torsken og et generelt øsnske på verdensplan om at mindske madspild, hvordan islandske producenter har fundet på muligheder for at producere forskellige varer fra torskens biprodukter. Alle ved jo at torsk smager godt, men at sætte et lighedstegn mellem torsk og interiør design, mode, medicin eller kosmetiske varer, virker måske lidt skævt på de fleste.

    Aktiviteter i stadepladsen
    Norge og Island ønsker, at havet bruges med så meget omtanke som muligt. Derfor vil man på vores stadeplads have mulighed for at opleve forskellige sjove eksempler på udnyttelse af havets ressourcer. Something Fishy er den islandske designer Róshildur Jónsdóttirs bud på bæredygtigt legetøj lavet af noget som de fleste ellers bare smider væk, nemlig torskeben. Vi skaffer fiskeben, limpistoler og arbejdsområde, så det eneste som I skal medbringe er jeres gode fantasi for at kunne skabe jeres eget bæredygtige kunstværk. Mulighederne er uendelige, vi garanterer at naturens utrolige former og strukturer vil helt automatisk sætte jeres fantasi i gang. Vi er også meget interesserede i at høre, hvad den danske ungdom tænker om havet. Derfor ønsker vi jeres hjælp til at lave en stor post-it-collage, hvor I skriver hvad der lige falder jer ind om havet. Når Ungdommens Folkemøde er overstået, vil vi bruge resultatet til at få nye idéer til vores arbejde med at fremme bevidstheden om havets ressourcer og udfordringer.

    Om os
    Norge og Islands ambassader er Norge og Islands diplomatiske repræsentationer i Danmark. Vores overordnede mål er at fremme Norge og Islands interesser og omdømme i Danmark. Vi arrangerer blandt andet besøg for politikere og kunstnere, vi skriver rapporter om det danske samfund til vores hjemlande, og vi bistår norske og islandske statsborgere som bor i Danmark. Begge ambassader er nu for første gang styret af kvindelige ambassadører, Aud Kolberg og Helga Hauksdottir. Det synes vi er særdeles passende, da begge lande står i spidsen for at kæmpe for ligestilling på verdensplan. Islands Ambassade ligger i et gammelt pakhus på Nordatlantens Brygge, Norges ambassade ligger på den smukke Dampfærgevej ved Amerikakaj. Begge ambassader har valgt at ligge ved havet som på en karakteristisk måde fører os tættere til vores rødder.

    Stadeholdere til følgende sessioner
    • 12:30 - 13:30 Mød Islands ambassadør
      Hvad laver en ambassadør? Hvilke interesser har Island i Danmark? Og hvorfor er havet særligt vigtigt for Island? Det er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på, når Islands ambassadør Helga Hauksdottir besøger Ungdommens Folkemøde. Helga har kun været ambassadør i Danmark i en måneds tid, og hun er meget nysgerrig for at møde den danske ungdom, så kom forbi til en uformel snak.
    • 10:00 - 11:00 Kom ind i kampen mod plastik
      Hvert år ender op imod 8 mio. tons plastik i havet. Der er plastikaffald alle vegne i verdenshavene. På oceanernes dybeste bunde, på de fjerneste strande og sågar på Nordpolen. Plastikaffaldet er en stor trussel mod dyrelivet. Fiskestimer og havfugleflokke dør med ufordøjeligt plastik i maven, og sæler, delfiner og havskildpadder bliver filtret ind i affald, så de ikke kan komme op til overfladen for at ånde. Plastic Change er en dansk miljøorganisation, der arbejder hårdt at bekæmpe plastikforureningen. Adm. direktør i organisationen, Louise Lerche-Gredal, besøger Ungdommens Folkemøde, hvor hun vil fortælle, hvordan man kan engagere sig i arbejdet med at bekæmpe plastikforurening – både som enkeltperson og sammen med andre. Kom forbi og få en snak.

      11:00 - 12:00 Mød Norges ambassadør
      Hvad laver en ambassadør? Hvilke interesser har Norge i Danmark? Og hvorfor er havet særligt vigtigt for Norge? Det er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på, når Norges ambassadør Aud Kolberg besøger Ungdommens Folkemøde. Aud har været ambassadør i Danmark siden 2017, og hun har gjort sig mange spændende betragtninger om forskellene på de to lande, så kom forbi til en sjov og uformel snak.
      15:00 - 16:00 Afslutning af Ungdommens Folkemøde
Cookies policy