• Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

    Hvad ved du om Mellemøsten og Nordafrika? Du ved sikkert, at der er krige og konflikter. Men ved du også, at der er flere kvinder i det tunesiske parlament end i det danske? At online-medier hver dag bryder med tabuer i forhold til f.eks. køn og seksualitet i den arabiske verden? Vi zoomer ind på ungdommen i Mellemøsten og Nordafrika i vores telt, hvor du kan møde unge fra Marokko, Tunesien, Jordan og Egypten og tale om alt det, der foregår i deres liv og deres samfund. Der vil være talks, walks, samtaler – og rap – om ulighed, kvinderettigheder, tabuer, ytringsfrihed og meget mere. Kom ind i DAPP-teltet og tal med unge på din egen alder om ligheder og forskelle ift. det at være ung i Danmark og Mellemøsten og Nordafrika. Du skal komme til Dansk-Arabisk Partnerskabsprograms telt under Ungdommens Folkemøde 2019, hvis du vil blive klogere, få et personligt og oplysende perspektiv på Mellemøsten og Nordafrika og på dit eget ungdomsliv i Danmark.

    Aktiviteter i stadepladsen
    Sommeren er næsten forbi, men i Dansk-Arabisk Partnerskabsprograms telt vil du hurtigt føle, at du er under fjerne himmelstrøg. I Dansk-Arabisk Partnerskabsprograms telt skal vi først og fremmest mødes med hinanden og skabe det, man på arabisk kalder tabadul og på dansk kalder udveksling. Kom forbi til en snak med unge mennesker fra Jordan, Marokko, Tunesien – samtalerne kan handle om alt mellem himmel og jord. Derudover er der fotoudstillinger om seje kvinder, der bryder glasloftet i MENA-regionen, en ulighedskonkurrence, der udfordrer dit boldøje og en Future Wall, hvor du får mulighed for at dele dine ideer og tanker om løsninger på bl.a. klimaforandringerne med unge fra Marokko. Det er planen at Future Wall vil også blive stillet op i forbindelse med en ungdoms festival i Marokko til oktober.
     Om os
    Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP) er en del af Danmarks udenrigspolitik i Mellemøsten og Nordafrika, hvor vi forsøger at støtte op om en positiv udvikling i den arabiske verden på områder som fx jobskabelse, pressefrihed, menneskerettigheder, ligestilling mm. Programmet består af store danske NGO’er, der samarbejder med lokale organisationer, så erfaringer og ressourcer bruges bedst muligt.

    Stadeholdere til følgende sessioner
    • 09:30 - 10:45 Yalla tabadul - Mød og snak med unge fra den arabiske region!
      Tabadul betyder udveksling på arabisk; men udveksling har betydning for os alle. For om man er dansk eller arabisk, noget helt tredje eller midt imellem, har vi alle som unge forskellige erfaringer, idéer og holdninger, som vi kan lære af ved at mødes og dele dem med hinanden. Hos Yalla tabadul kan du møde og tale med unge fra Jordan, Tunesien og Marokko og dele de spørgsmål og tanker, du kan have om deres hverdag. Måske du også får et par spørgsmål igen. Gennem samtaler i grupper vil du opdage forskelle, men sandsynligvis også en hel del ligheder i den måde, I tænker og lever jeres liv på. Yalla tabadul er derfor en helt særlig oplevelse, hvor du lærer om ungdomsliv i bred forstand og på samme tid bliver klogere på dig selv og dine fordomme.
      11:00 - 12:00 Ytringsfrihed og debatkultur i Tunesien
      Kom og hør hvordan spejderbevægelsen arbejder med ytringsfrihed og online debatkultur i Tunesien igennem kampagnen #Ctrl_Alt_Del - du kan også få taget dit billede i vores photo booth!
      12:30 - 13:30 Pop-up dialog - mød unge forandringsagenter fra Tunesien, Jordan og Egypten på festivalpladsen
      Vi pakker PowerPointet væk og tager ud på pladsen! For vores unge arabiske frivillige vil i dialog med jer om noget, vi synes er mega vigtigt for alle unge; nemlig jeres indflydelse på eget samfund. Har du en indflydelse i Danmark? Har de i Mellemøsten? Hvilke muligheder og udfordringer møder danske og arabiske unge? Hvad samler os? Hvor er vi forskellige? Kan vi lære noget af hinanden? Der er mange spørgsmål og endnu flere svar, når du støder på vores frivillige fra det dansk-arabiske dialogprojekt, Dialogambassadørerne, og det dansk-tunesiske spejdersamarbejde, Future Leaders. Begge vil dele ud af erfaringer fra deres liv og frivillige arbejde, hvor de på hver deres måde arbejder sammen for at styrke unges indflydelse og samarbejdet mellem arabiske og danske unge. Så kom og snak med!
      13:45 - 15:00 Er det sejt at være ung i Marokko ... ?
      Drømmer du om Marokkopuder, Casablanca og sand i Sahara? Så kom og mød unge fra Marokko, hør om det seje ved at være ung i Marokko, om det vilde ved sport og om hverdagens frustrationer. Cross Cultures har besøg af vores unge frivillige fra Marokko, Tunesien og Jordan, som bruger sporten som trampolin for forandring til at nedbryde stereotyper og bringe folk fra forskellige baggrunde og kulturer sammen i fællesskaber. Vi holder en dialogstafet, hvor vi vil høre, hvad du mener om at være ung i Danmark? Og hvad du tænker om dét at være ung i Marokko? Vi dribler med meninger, holdninger og udsyn på verden helt fra Marokko til Valbyparken.
    • 09:45 - 10:15 Privilege Walk - Mærk en andens liv på din egen krop
      KVINFO’s Privilege Walk er en udfordring, som gør kønsroller og ulighed mellem kvinder og mænd tydelige for dig – for du mærker dem på din egen krop. Du får tildelt en rolle som en anden person og så skal du flytte dig afhængig af, hvor heldig – eller privilegeret – du er. Måske skal du gå et skridt tilbage, fordi du er en pige og derfor kun kan arve det halve af, hvad din bror kan. Det kan også være, du skal gå to skridt frem, hvis du selv må bestemme, hvem du vil giftes med. Undervejs fortæller du din rolles historie og hvorfor du har skal gå frem eller tilbage. Kom og oplev på din egen krop, hvordan køn og seksualitet påvirker menneskers privilegier og liv på grund af lovgivning, politik og kulturelle normer.
      11:45 - 12:30 Det man ikke taler om - har vi også tabuer i Danmark?
      Hvordan er det at være ung i et land, hvor ytringsfrihed ikke er en selvfølge? Hvad med i Danmark - kan vi tale og skrive frit om alt? I Marokko kan det være svært at snakke om følsomme emner som pigers rettigheder, seksualitet og livsstil – emner som sjældent tages op i medierne af politiske eller kulturelle grunde. Det forsøger de marokkanske journalister bag mediet Jawjab, Fatima Bencherki og Sonia Terrab, at rette op på med deres videoserie “Marrokiat”. Her stiller unge kvinder sig tappert op foran kameraet og bryder tavsheden om tabubelagte emner. Indtil nu har 2,5 mio. set videoerne på Facebook. YouTuber Kristine Sloth taler med Fatima og Sonja om, hvordan man kan bruge video og sociale medier til at bryde tavsheden og ytre sig om ”forbudte” emner – både i Marokko og Danmark.
      12:45 - 13:45 Freestyle rap: Danmark møder Mellemøsten!
      Tag en ven under armen og slut Ungdommens Folkemøde af med et skud hip hop, når GAME og DAPP fyrer op for en omgang rap om fredagen. Kom og hør Elias Orwell, Den Lette Gade og MC Lillebror freestyle, når vi sætter spot på forskelle og ligheder mellem unge i Danmark og Mellemøsten. Vi skaber et anderledes rum for debat omkring unges position andre steder i verden, og de ligheder, vi deler på tværs af lande og kulturer, når de tre rappere freestyler på baggrund af ord og tanker skrevet af jer og unge fra Mellemøsten.
      15:00 - 16:00 Afslutning af Ungdommens Folkemøde
Cookies policy