2.-3. juni 2022

Scandic Park Sandefjord

Strandpromenaden 9, 3208 Sandefjord

Et boligmarked i endring

Inflasjon, økte kostnader og forstyrrelser i varekjedene fører til økt usikkerhet hos boligutviklerne. Dette skjer samtidig som vi ser renteøkninger og endret kredittpraksis i bankene, mens forbrukernes kjøpsvilje ser ut til å synke. Hvordan vil alt dette påvirke boligmarkedet fremover?

Flere store byer i Norge utvikles og fortettes, men nå kan det virke som om utviklingen i Oslo har snudd. Stadig flere kjøpere velger å flytte bort fra hovedstaden. Er Oslo på siste plass over byer der folk ønsker å bo?

Hvilke grep kan gjøres for å få flere inn på boligmarkedet? Hva kjennetegner kvalitative og fremtidsrettede byggeprosjekter, og hva avgjør egentlig om et boligprosjekt får salgssuksess eller ei?

Dette er blant mange av temaene vi gleder oss til å diskutere på Boligdagene, som i år avholdes for 9. år på rad.
Kristen Rikter-Svendsen fra Profier er med på Boligdagene som boligekspert og kommentator.
Velkommen til Sandefjord 2.–3. juni!

10:30 - 11:00
Registrering i resepsjon
11:30 - 12:30
Lunsj
12:30 - 12:40
ÅPNING OG VELKOMST TIL BOLIGDAGENE DAG 1
12:40 - 13:05
STERKE KREFTER I SVING I BOLIGMARKEDET!
Til tross for stor usikkerhet under pandemien, har det vært bra driv i boligmarkedet og det er forholdsvis lite boliger ute for salg. Norsk økonomi er tilbake på føttene og jobbveksten har vært høy. Samtidig er det høy inflasjon, og renten er på vei opp. Forstyrrelser i verdikjedene bidrar til at byggekostnader øker mye. Hvordan vil dette påvirke boligmarkedet fremover? Vil den sterke kjøpsinteresse vedvare, eller kan få vi en situasjon med både svakere kjøpsinteresse og lavere bygging som følge av marginpress?
13:05 - 13:20
BOLIGPRISENE: ER DE EGENTLIG SÅ HØYE?
Prisen på den norske gjennomsnittsboligen har steget med over kr 500.000 i første kvartal. Hva er årsaken til tilbudsunderskuddet som har gitt historiens sterkeste prisvekst, og hvorfor er det store lokale variasjoner i prisveksten? Sist, men ikke minst, er boligprisene egentlig høye?
13:20 - 13:50
OSLO – IKKE LENGER BEST PÅ BOLIGBYGGING?
Høye boligpriser, mangel på nye boliger, få byggeklare tomter og tregt byråkrati fører til at mange dropper Oslo og heller investerer andre steder. Taper Oslo kampen om å være best i klassen på boligbygging? Lav boligbygging gir få boliger til salgs og bidrar til de høye boligprisene. Hvordan løser vi denne utfordringen? Og hva skjer med folk som flytter ut av byen? Er Oslo i ferd med å havne på siste plass over steder der folk ønsker å bo? Vi inviterer profilerte boligaktører til debatt.
Samtale - ledes av Kristen Rikter-Svendsen
13:50 - 14:20
Pause og mingling
14:20 - 15:00
NORSK BOLIGPOLITIKK I FORANDRING - NYE BOLIGMODELLER
Nye modeller som utfordrer den norske boligpolitikken dukker opp på løpende bånd. Det kan være sameiestrukturer som "co-owning", kollektivliknende løsninger som "co-living" eller ordninger med referanser til sosial bærekraft og tredje boligsektor, som bostart, deleie og leie til eie. Stig L. Bech, advokat og partner i Wiersholm, gir oss en oppdatering og introduserer temaet før han får selskap på scenen av noen av landets fremste eksperter til diskusjon: Hva innebærer egentlig disse modellene, og hvordan fungerer de i praksis? Hvilke andre tiltak og grep kan bidra til at flere kommer inn på boligmarkedet? Kan kommunene pålegge utbyggere at et antall boliger følger slike modeller? Samtale - ledes av Stig Bech

BOSTART, LEIE TIL EIE OG DELEIE

LEIE TIL EIE-MODELLER

OSLOBOLIGER - Et viktig samarbeide mellom offentlige og private aktører.
15:00 - 15:30
Pause og mingling
15:30 - 16:10
INNSTRAMNINGER I SMÅHUSPLANEN – HVA NÅ?
Byrådet i Oslo foreslår å redusere utnyttelsesgraden i småhusområdene fra 24% til 16%. Utbyggere som allerede har kjøpt dyre tomter for å bygge etter de gamle bestemmelsene risikerer å ikke kunne bygge og omsette som planlagt, og både tomteselger og -kjøper kan gå på store økonomiske tap. Vi ser nærmere på hva som er de største endringene fra dagens Småhusplan, hva den politiske prosessen innebærer, og hva konsekvensene kan bli.
Debatt - ledes av Jøran Kallmyr
16:10 - 16:40
HVA VAR DET Å VÆRE NORSK?
Nordmenn er verdensmestere i oppussing, eierskap til hytter og har større boliger enn de fleste. Slik har det ikke alltid vært. Dette foredraget peker både bakover og fremover i tid. Hva har de største endringene vært, og hva forteller bolig om samfunnet generelt? Hvordan vil folk ønske å bo utover i dette århundret? Vil pandemien føre til forandringer? Nye samlivsformer? Klimaengasjement? Noen tendenser er tydelige, men det er også nødvendig å spekulere litt, siden fremtiden er og blir ukjent.
16:40 - 16:50
Oppsummering og avslutning Dag 1
19:30 - 20:00
APERITIFF
20:00 - 23:00
Middag

Samarbeidspartnere

Cookies policy